Aanmelden

Nieuwe link https://app.letsvlaanderen.be hier kan je

 • vlasbloemen waarderen, 
 • Vraag/Aanbod bekendmaken, 
 • andere leden zoeken

Op de oude site aanmelden : hier vind je informatie en voorbije transacties.
Leden en Vraag/Aanbod blijven hier bereikbaar tot 20/1/2024.

Actief Letsen

Maar ik heb geen tijd

"Mijn appelboom doet het goed. Het teveel gaat naar de liefhebbers in de Letsgroep. Dat vraagt mij geen extra tijd. In ruil voor mijn appelvlasbloemen kwam een Letser poppenkast spelen op het verjaardagsfeestje van m'n dochtertje. Even een adempauze voor mezelf tijdens zo'n drukke namiddag"

"Gisteren kreeg ik Maartens computer terug in gang. Nu kan hij verder werken aan zijn eindwerk. Uit dankbaarheid overlaadde hij me met vlasbloemen. Die geef ik zaterdag aan Tim. Hij komt dan een hele middag babysitten op mijn kinderen. Kan ik eindelijk eens rustig boodschappen gaan doen."

In het begin lijkt Letsen tijd te vragen. Je weet nog niet precies wat je kan vragen, hoe je Lets moet integreren in je dagdagelijkse bezigheden. Na een tijdje komt dit vanzelf goed. Je denkt er niet meer over na, het moeten gaat eraf. Voor je het weet, ben je aan het genieten.

 

Maar ik heb niets te bieden

"Ik dacht dat ik niets te bieden had tot ik in contact kwam met een gezin Letsers uit m'n buurt. Nu giet ik hun planten als ze met verlof zijn. Ik laat ook regelmatig de hond uit."

Het zit 'm in de simpele dingen. Je hoeft niet professioneel te zijn. Mensen kunnen vaak dingen gebruiken waar je zelf niet aan denkt. Sommigen vragen gewoon iemand om eens samen te gaan fietsen! Je hoeft er dus niet over te piekeren, je aanbod groeit vanzelf.

Maar mijn aanbod interesseert niemand

"Bob geeft dansles. Hij danst als de beste. Maar blijkbaar heeft niemand in de groep nu tijd en zin in dansles."

Haal je aanbod niet weg omdat niemand erop in gaat. Wat vandaag niet past, past misschien morgen wel. Of er komt een nieuw lid bij dat gek is op dansen... Intussen kan je creatief zijn. Letsers uitnodigen om te komen eten bij jou thuis, een dvd-avondje organiseren, je zolder opruimen en je oude spullen verLetsen,...

 

Maar ik heb eigenlijk niets nodig

Toegegeven, dat siert je. Maar misschien heb je nooit geleerd jezelf eens te verwennen. Een lekkere voetmassage of een georganiseerde wandeltocht doet iedereen deugd.

"Ik besefte niet dat ik verschrikkelijk blij zou zijn als ik met een fietsenrek op de auto naar zee zou kunnen. Tot ik las dat Bob een fietsenrek uitleent. Nu hoef ik geen fiets meer te huren als ik de polderwind in wil."

Maar wat als ik teveel in min sta?

"Anja had rugklachten. Ze kreeg heel veel massages via Lets en kon weinig terugdoen in die periode. Ze ging behoorlijk onder nul. En wat dan nog? Eenmaal die rug weer beter is, loopt ze dat wel in."

Als je eerlijk blijft met jezelf en je eigen situatie, verdenkt niemand je ervan te profiteren. De ene kan positief staan dankzij het feit dat de ander in min staat. De balans slaat wel over als het nodig is.

Tips voor Letsers met weinig tijd

 • Laat je wasmachine, computer, videocamera, hogedrukreiniger,... gebruiken door andere Letsers.
 • Leen je behangtafel, stellingen, cd's, boeken,... uit.
 • Als je voor jezelf kookt, maak dan een extra portie klaar en nodig een andere Letser uit.
 • Als je kinderen hebt, bied dan kinderopvang aan. Wanneer je kinderen zich amuseren met hun nieuwe speelkameraadjes, eisen ze misschien zelfs minder je aandacht op.
 • Hou je van dieren? Dan kan je op het huisdier van een andere Letser passen wanneer die op reis gaat.
 • Heb je een abonnement op een tijdschrift? Misschien hebben anderen hier ook wel interesse voor.
 • Breng jouw oude kleren en andere spullen mee naar de Lets-trefdag en verdien er vlasbloemen mee.
 • Groenten uit je eigen tuin, eieren van je kippen, zelfgebakken brood, plantenstekjes,... Je kan er allemaal vlasbloemen voor krijgen.
 • Sommige Letsers hebben geen auto. Stel voor geïnteresseerden mee te nemen als je boodschappen gaat doen. En waarom niet je medeLetsers verwittigen als je op uitstap of reis gaat? Misschien hebben zij wel vlasbloemen veil voor een lift naar een leuke bestemming.
 • Elk vlasbloem dat je aan een andere Letser geeft, is een engagement om vroeg of laat ook iets voor een ander te doen. Vraag dus niet meer dan je kan geven.